Historie

1999

2000

November van dit jaar schrijft Guus Steinen “Tam-Tam” ,waarvoor hij een groep zoekt , die hij vindt in de personen van Guus Kitzen, Geert Cremers, Ruud Rutjes, Jan Konings, Rene Haustermans en hij zelf.
De groep noemt zich “Kartoesj”.
Tam-Tam blijkt aan te slaan. Het nummer blijft hangen en wordt door velen opnieuw opgenomen zelfs enkele malen in ’t Duits en ’t Nederlands.

2000

Kartoesj krijgt een contract bij Beppie Kraft en Conny Peters van Marlstone aangeboden en de eerste CD komt in januari 2001 uit.
Naast veel eigen nummers is de liefde voor de Bläck Fööss te horen o.a. in nummers als Katrien, Veer blieve ’t leefs in Limburg en Pekskes aovend .
De telefonische reactie van de Bläck Fööss zelf is een positieve extra stimulans.

2001

De CD slaat aan en de groep staat wederom in de finale van het LVK met het nummer “zes gooie in de lotto”. (18e plek)
Optredens door de hele provincie heen geven aan dat de formule aanslaat, en de bekendheid groeit.

2002

Kartoesj haalt de wederom de finale van het LVK met het zangnummer ” Bonne van gistere”. (6e plek)
Het optreden in het voorprogramma van de Bläck Fööss in Posterholt is een van de hoogtepunten dit jaar.

2003

Weliswaar wordt de LVK finale met het nummer ‘Noe geit ’t om de woosj’, niet gehaald, maar de tweede CD ” Alles kump good” is een feit , waarvan het nummer “Haol-de-radio” enkele maanden in de Limburgse top 10 staat.

2004

Voor de 4e keer haalt Kartoesj de finale van het LVK met het nummer “Petrus”. (8e plek)
Op de 11e van de 11e staat nu ook voor het eerst Kartoesj op het programma. De Zoepkoel is dit seizoen ook een feit.

2005

Voor de 5e keer wordt deelgenomen aan de finale van het LVK met het nummer: “Veer höbbe de Prins in de sjtraot”. Hiermee wordt een hele mooie 2e plaats behaald achter BOV uit Born met “Wat Zaeter?”.
Ook de 11e van de 11e en de Zoepkoel staan genoteerd.
Een nieuwe Cd ligt weer op de planken; ‘Gein probleem’.
‘wie ich 18 waor’ is 13e en ‘veer höbbe de prins in de sjtraot’ is 26 in de Limbo top 100.

2006

kartoesj_lvk2006

Kartoesj staat voor de 6e keer in de finale, met het nummer “dat zit bie ôs in de femilie”. Het nummer wint met overmacht het LVK en mag zich een jaar lang Limburgs beste noemen.
De vierde CD heet: Leedjes Van Kartoesj; waarop 11 ingezonden LVK liedjes
De 11e van de 11e en de Zoepkoel staan weer op het programma. Maar ook optredens in de schouwburg van Sittard met de uitzending ‘kwestie van geduld’ met o.a. Symphonic Impuls en een jubileumconcert met Mignon.
Dit Jaar wordt Heerlerheide voor het eerste uitgeroepen tot winnaar van ‘ ’t sjoonst verseerde prinsehoes/sjtraot’.
In de Limbo top 100 staat ‘Familie’ op 12 en ‘Prins’ op 23.
Op 27 september in dat jaar vindt in de schouwburg van Sittard  de tweede editie plaats van “Een kwestie van geduld “ een initiatief van L1.  Kartoesj is erbij, maar ook onder andere Renee van Wegberg, de Schintaler en Ben Verdelle. De muzikale leiding die avond is in handen van Symphonic Impulse o.l.v.  Harry Vorselen.
Op 4 oktober  in diezelfde schouwburg is er een concert  samen met het bekende Geleense mannen koor Mignon . 
Met beide concerten voegt  Kartoesj een nieuwe dimensie aan zijn bestaan toe . 
Naast Zoepkoel  en de 11de van de 11de op ’t Vrijthof staat ook het Preuvenemint op het programma.

 

 

2007

Een derde plaats in de LVK finale met “sjräöme en bäöme“ is een mooi resultaat.
De 11 LVK-CD is een regelrechte hit.
De winnaar van ’t sjoonst verseerde prinsehoes’  is oud Geleen.
In mei van dit  jaar viert Beppie haar 50 jarig artiesten jubileum  en ook Kartoesj is uitgenodigd op haar community singing feestje. “Kom van dat dak af”  en  als canon   “ Vader Jacob”  worden gebracht op de Markt in Maastricht voor zo’n 25.000 mensen , waar tal van Limburgse artiesten zich van een andere kant laten zien.
De vijfde CD met de titel  Avenue Kartoesj wordt op de markt gebracht . Dit gebeurde op een  prachtige septemberdag op kasteel  Limbricht. Zo’n kleine 3000 mensen waren daar getuige van.
Op 25 september wordt samen met de fanfare van Limbricht gemusiceerd op de binnenplaats van kasteel Limbricht .
Ook was er wederom de Zoepkoel , en de 11de van de  11  voor 12.000  man op het Vrijthof.

2008

Dit jaar jammer genoeg geen finale plaats met “’n richtig good geveul”, maar toch een optreden voor aanvang van de LVK finale in Toverland in Sevenum.
De winnaar van ’t sjoonst verseerde Prinsehoes is Amstenrade
Het aantal optredens wordt steeds meer en de groep beseft meer en meer dat ze er op dit gebied een tweede baan bij hebben . Zoepkoel/ Vrijthof  is ons deel  en  de eerste editie van de top 111 op de markt in Meerssen wordt gewonnen met “dat zit bie ôs in de femilie “. Een prachtige beeld van de Meerssense kunstenaar Marc Truijen valt ons voor een jaar ten deel .

2009

Ook nu weer de  LVK finale. Deze keer met het lied . “Ich ken neet keeze “. Ondanks dat het reeds vaak  gelukt is om de finale te halen is het iedere keer toch een zeer bijzonder moment.
De serenade voor ’t sjoonst verseerde prinsehoes gaat naar Wessem
Ook nu weer Vrijthof / Zoepkoel en ter gelegenheid van het afscheid van Frans Croonenberg : de vastelaoves aafsjloeting in Gulpen op Carnavals dinsdag.
Voor de tweede maal winnaar van de top111 in Meerssen.
Eind dit jaar verschijnt de 6e CD “kôm zèng ‘ns ’n leed “.  Een CD waar de groep een bijzonder goed gevoel bij heeft.

2010

Finale plaats met ’t ‘welske’ “veer veule os good”. 4e plaats in Thorn.
’t sjoonst verseerde prinsehoes staat dit jaar in Kessel.
Kartoesj opent de zoepkoel met de LVK-tune.
Voor de derde keer op rij winnaar in Meerssen bij de top 111.
Voor de organisatie van de Kennedymars Sittard presenteert Kartoesj de Kennedymars-mars.
Op Hemelvaartsdag een 52 ste plaats in de L1mbo top 100 met het lied ‘dat zit bie os in de femilie’.

2011

Kartoesj zit met hun lied “veer höbbe ’t ” in de finale van het LVK in Panningen (Kepèl) en behaald een derde plaats.
Een optreden voor ’t sjoonst verseerde prinsehoes vindt plaats in Well bij de Maasjoertse.
De zoepkoel was een gedenkwaardig optreden. Door technische omstandigheden werd de muziekband te traag afgespeelt, waardoor het zingen te laag, te langzaam en dus net iets te moeilijk werd.
Voor de vierde keer op rij winnaar van de top 111 in Meerssen.

rene

In mei stopt Kartoesjlid René Haustermans. Kartoesj gaat verder als vijfmansformatie.
Nieuwe kleren worden gemaakt door Marjolein Hockers (Maarheeze) en op de 11de van de 11de op een ludieke manier gepresenteerd.

De start voor een nieuwe cd is gemaakt. De nieuwe CD wordt verwacht in het voorjaar van 2012.
 Veel aanvragen van concerten met de HaFa wereld staan genoteerd in 2012.

2012

Het nieuwe jaar start meestal met een hele reeks optredens, maar ook met de opmars naar het LVK toe. Met het lied ‘Loat ver blie zeen dat veer der bie zeen’ behaalde ze weer de finale van het LVK.
Het ‘sjoonst verseerde prinsehoes’ stond dit jaar in Banholt, bij jeugdprins Glenn I van het JeugBoemèleriek.
Ter gelegenheid van hun 12/5 jarig jubileum presenteert Kartoesj in april hun nieuwe cd “Niks is ôs te väöl’. De ’titlesong’ is een mooie symbiose tussen Kartoesj en harmonie Wilhelmina Posterholt. Met deze harmonie ( Amazing Postert)  startte 2012 kartoesj met een reeks concerten met verschillende harmonieën en fanfares. Een hoogtepunt in het najaar was op 15 september waarbij Kartoesj te gast was tijdens het jubileumfeest ’55 jaor zaank’ van Beppie Kraft in Ahoy. Dit limburgse feest in de stad Rotterdam was een ware happening. Net als Kartoesj waren ook enkele andere limburgse artiesten die een steentje bijdroegen aan dit limburgse feest. Alle nummers werden door een live begeleidingsband ten gehore gebracht. Ook de fanclub ‘de bende van Kartoesj’ was in grote getale aanwezig zijn.

In november was Kartoesj te gast tijdens de slotconcerten van Rowwen Hèze in America. Bij de start van het ‘vastelaovesseizoen’ op de 11de van de 11de wordt het repertoire van ‘Beppie in Ahoy’ nog eens dunnetjes over gedaan.
Kartoesj is gestart met het nieuwe ‘vastelaovesseizoen’ in hun nieuwe bolide.
(p.s. Jan zal de volgende keer de foto niet op z’n kop zetten).

2013

Ook dit jaar staat er weer een hele tour van optredens op het programma. Met het lied ‘ein fluitje van nne sent’ staat Kartoesj weer in de finale van het LVK. En Nunhem wint ‘ ’t sjoonste verseerde prinsehoes’ van Limburg. Het seizoen voor de vastelaovend kent weer vele hoogtepunten. Leuke herinneringen zijn die momenten dat mensen bij een optreden helemaal uitgedost zijn met ‘ ’n fluitje van nn sent’- outfit, of in het bezit zijn van een ‘sjräöme en bäöme-toolkist’. Een andere anekdote is bijvoorbeeld dat onze Geert zijn kledingzak op een parkeerplaats heeft laten staan en daar pas op de volgende plaats achterkwam.

Ook speciaal te noemen is dat Guus Steinen en Huub Lemmens een lied hebben geschreven voor het evenement ‘  ’t Kanon op ’t Balkon’. Dit lied werd twee weken voor het evenement opgenomen. ( http://www.vastelaovendinlimburg.nl/2013/02/06/kartoesj-ode-aan-t-kanon/)

Dit jaar kent meerdere projecten. Voor het ZLF-schutterfeest in Limbricht wordt een speciaal ZLF lied geschreven voor schutterij St Salvius. Voor de zomer komt het lied ‘Veer hawte van zon’ uit en voor de Oktoberfeesten in Sittard lanceert Kartoesj het lied ‘Zitterd dreeg weer lederhoos’.

In het najaar staat Kartoesj geprogrammeerd in ‘de nach van t limburgse leed’. Bij Domani in Venlo worden de instrumenten nog eens uit de kast gehaald voor een live-set, waarbij het andere repertoire van Kartoesj nog eens te horen is.

Aan het einde van dit jaar wordt een keuze gemaakt om niet meer mee te doen met het LVK. Het nieuwe carnavalsnummer van Kartoesj heet ‘vastelaovend maak vrunj’. Een mooie euregionale samenwerking komt tot stand en is te horen en te zien in deze clip

2014

Dit seizoen zal iets anders aanvoelen, omdat we voor het eerst niet meer meedoen met het LVK. Kartoesj zal tijdens het LVK wel zorg dragen voor een optreden in de pauze. Helaas kwam de live gezongen ( wordt altijd live gezongen) act door technische problemen niet zo goed tot zijn recht.

We genieten nog steeds van ieder optreden en voelen ons bevoorrecht dat we op deze manier ons repertoire mogen delen met ‘vastelaovend’-vierend limburg.

2015

Een jaar met een normaal seizoensperiode van ongeveer 6 weken. Kartoesj brengt een nieuw lied uit met de titel; ich wil besjtelle. Geschreven door Guus Steinen ( tekst en muziek) en Huub Lemmens ( muziek). Van dit lied, opgenomen bij Marlstone, wordt een clip gemaakt in café Salden en de oude Ridder Brouwerij in Maastricht. Het leuke van deze clip is onder andere dat de kastelein Jiri Jongen van café Salden zelf de hoofdrol speelt. Een waar acteertalent. Onze dank gaat dan ook uit aan al die mensen die hieraan hebben mee gewerkt. Een speciaal woord van dank aan Eric Wijnhoven en Oscar Keulen van Speermultimedia.

Na de carnaval valt Kartoesj in een rustperiode. Binnen de groep zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande en in november van dit jaar kondigt Guus Steinen zijn vertrek aan. Op onze site zijn verhaal.

2016

Kartoesj gaat als 4-mans formatie het seizoen in. Tijdens de carnaval komt er geen nieuw lied uit. Een van de hoogtepunten was de Zoepkoel in Venlo. In Roggel winnen ze ‘ ’t sjoonst verseerde prinsehoes’. Op 7 mei kregen ze hun welverdiende serenade van Kartoesj. Na de carnaval hadden ze nog een leuke natrap in het Parkstad theater van Heerlen ter gelegenheid van het Plus Parkstad Limburgse artiesten Gala.

Na half vasten ontstaat er een nieuwe samenwerking tussen Big Band TimeOut en Kartoesj. Het eerste optreden is een feit op de braderie in Hoensbroek hemelvaartsdag.  Er zullen nog meerdere optredens volgen.

Voor de zomervakantie is Kartoesj weer hard aan het werk met een nieuw schrijverscollectief. In het najaar zullen de nieuwe liedjes uitgebracht worden.

Kartoesjlid Ruud Rutjes kondigt aan dat hij vanaf oktober met pensioen wil gaan. Kartoesj trekt twee nieuwe leden aan. Robert Buckx en Ger Hoofwijk beginnen vanaf september aan hun kartoesjcarriere. kartoesj gaat weer door als 5-mansformatie.

 

Met deze nieuwe samenstelling wordt in het najaar het debuutnummer ‘Leaveslang‘ gelanceerd. Geert doet de leadzang. Voor de nieuwe leden Ger en Robert was dit hun auditie-nummer. Jan, Geert en Guus waren het er over eens. We gaan met beide heren verder. Het lied scoort hoog in de lijsten.

In december is hun kerstwens meteen gekoppeld aan de PR van hun LVK lied

2017

We starten dit vastelaovesseizoen met weer een 5-mansformatie. Het is het jaar van ‘Code gael, code rood‘ maar ook van het lied ‘Veer zeen Limburg‘. Beide liedjes halen de halve finale en er wordt vanalles uit de kast gehaald om dit te promoten. Met het lied ‘Code gael, code rood‘ gaat Kartoesj naar de LVK-finale in Heerlen. Op YouTube word vervolgens de serie ‘Op waeg nao ’t LVK’ losgelaten. Vijf korte filmpjes die het publiek moeten opwarmen om te stemmen.  Het lied kreeg uiteindelijk een vierde plaats in de finale.

Het vastelaovesseizoen verloopt voorspoedig.

In mei komt het nummer ‘Zo zeen veer’ uit. De tekst is van Thijs Arts en de muziek van Guus Kitzen. met een notering van ‘Plat-du-jour’ op L1 radio.

In juni staat Kartoesj op het Vrijthof in Maastricht. De nachtegaal van Limburg Beppie Kraft viert haar artiestenjubileum.

In juli komt het lied ‘Limbo Soca’ uit. Het lied is interactief en scoort hoog in de successen tijdens de optredens. Het nummer haalt een 11-de plek in de L1mbo top 10 van september.

 

In september is Kartoesj naast Twitter en Facebook nu ook te volgen op Instagram

In november staat in het tijdschrift Nummer 1 een special over Kartoesj onder de titel “het plezier van samen zingen”.

Ook de 11de vd 11de is Kartoesj weer te gast. De titels ‘Limbo Soca’, ‘Doe en ich zeen veer’ en ‘Code gael, code rood’ klinken die dag op het Vrijthof. Het lied ‘doe en ich zeen veer’ is o.a. de nieuwe inzending voor het LVK.

Dit jaar ronden we af met een Kerstwens-filmpje vanuit Kasteel Limbricht

2018

Er staan weer twee LVK liedjes klaar. Te weten ‘De Klaptoesj‘ en ‘Doe en ich zeen veer’.  Bij het laatste lied pakt Ger de leadzang. De Klaptoesj is uiteindelijk het LVK finale nummer. 1000-de Klaptoesje worden gedrukt en meegenomen naar de vele optredens. Het is een toffe belevenis om tijdens een optreden 100de klaptoesje te horen knallen in de zaal.

Een ander hoogtepunt dit jaar is de deelname aan de Medammecour. Vele repetities en optredens passeren de revue. Kartoesj vertolkt verschillende rollen en zingt samen met het combo van Jantje Verburgt een medley. De medammecour familie is een verbintenis voor het leven.

In het najaar komt het lied ‘Este op de kop geis sjtaon’ uit. Bram Thissen zorgde voor de animatie.

Ter voorbereiding voor een nieuw LVK lied gaat Kartoesj samenwerken met Diversao uit Heerlen. Het wordt een hele uitdaging om samen met een sambaband een LVK-lied te schrijven. De repetities en opnamen getuigen dat dit iets unieks is. Op de 11de van de 11de is de premiere

2019

Het vastelaovesseizoen van ‘Prinsenblood‘ en ‘Veer kenne de route knatsj van boete’. Beide nummers waren goed voor de halve LVK finale. Het seizoen knalt lekker. De Klaptoesj doet het nog een seizoen heel goed, De route knatsj van boet is als opkomstlied een goed zet, maar ook echt wennen voor het publiek.

Ook dit jaar mogen we weer terugkijken naar een sjiek vastelaovesseizoen met vele hoogtepunten. Voor Jan Konings het laatste seizoen. Op 9 maart klinken in Echt tijdens het kasteleinsbal de laatste tonen van Jan. Zelfs Ruud wilde hiervan deelgenoot zijn. Jan geniet van je Kartoesj-pensioen. Kartoesj gaat verder als 4-mansformatie.

In april wint Robert de einzelgängeroptoch es ‘nuuje bisshop’ in Geijsteren.

In de meimaand heeft Kartoesj weer een aantal leuke noteringen in de L1mbo top 100. Het hele jaar worden her en der weer de nodige optredens verzorgd. Braderieën, tentfeesten, oktoberfeesten, verjaardagen, café feestjes, open lucht activiteiten, zomercarnaval en ja, zelfs communiefeesten worden opgeluisterd. Kartoesj kan zoals altijd een heel jaar geboekt worden. 

Tijdens de voorronde van het nieuwe seizoen treft Kartoesj voorbereidingen voor nieuwe liedjes, nieuw visitekaartje en nieuwe kleren.  ‘Maak ruum baan‘ is de nieuwe titel en wordt goed ontvangen. De kunstige kleren zijn van Marianne Göbbels en Marij Heijligers tekende voor een nieuw plaatje

De 11de van de 11de wordt dit jaar in het MECC gehouden. Voor het volgende LVK lied is de drukker weer gestart met de productie van …..

2020

De Vastelaovesviltjesreage gaat in dit jaar de bovenhand voeren. Goed voor een halve LVK finale maar ook zeker goed voor heel veel spektakel in Limburg. Tijdens de Premiere 11de vd 11de, halve finale LVK in de muziekgieterij, en overal waar mensen zin hadden om met viltjes te gooien.

In samenwerking met Sven Dullens, oftewel DUL uit Munstergeleen komt het lied ‘Het Hoes Van De Sjpas’ uit de koker van Ger en Guus van Kartoesj. Ook Sven probeert hiermee te scoren op het LVK. Kartoesj is ook verantwoordelijk voor de backing.

2021

Corona slaat hard toe en gooit te wereld plat. Ook wij als artiesten krijgen natuurlijk te maken met de consequenties. De stichting LVK kondigt in oktober van dit jaar aan dat er wel een LVK komt maar geen publiek. Achteraf bleek dit ook niet mogelijk te zijn.

De opening van de 11de vd 11de is online te volgen met een kleine setting. Helaas zijn Ger als ook Geert ziek en moeten Robert en Guus samen het lied ‘Es Veer ‘T Doon’ uitvoeren tijdens deze uitzending.

De LVK inzending was ‘De Geis Oet De Flesj’ . Dit lied dringt door tot de finale van het LVK, en beschrijft goed de periode waarin we zitten. De finale wordt online georganiseerd. Ger en Guus vertegenwoordigen vanuit de huiskamer van Guus online Kartoesj. L1 zorgt voor de uitzending. Aangezien er een avondklok is en er maar twee mensen per deelname met gepaste afstand in beeld mochten komen, konden Geert en Robert er fysiek niet bij zijn.

 

Er volgt een raar seizoen. Geen volle zalen, geen volle agenda, geen interactie met publiek, etc etc. Af en toe zijn er online initiatieven, maar dit zijn natuurlijk niet de optredens die je wenst te doen. Wel beter iets dan niets. 

Op carnavalszaterdag krijgt Kartoesj een derde plaats van de uitzending Super LVK met het lied ‘Dat Zit Bie Os In De Familie’.

In het najaar wordt het jubileumjaar 2 X 11 aangekondigd. De inzet was twee avonden dinerspektakel op het kasteel in Limbricht met medewerking van allerlei collega artiesten. De jubileumCeeDee is al in de maak.

Kartoesj 2 x 11

In oktober draaiden we mee in 7 uitvoeringen met de titel ‘Medammecour draait door’. Dit gebeurde allemaal in de rodahal met de nodige (corona) aanpassingen.

In aanloop naar ons jubileumweekend in november moesten we dit helaas annuleren. In samenspraak met de uitbater van Kasteel Limbricht Igor Stel wilden we het corona-risico niet lopen en werd er geen jubileumfeest gehouden.

De jubileumCeeDee is klaar en de albumtitel “Gouwe Momente’ is in november de ‘Plat-du-jour’ op L1 radio.

2022

Ook de nieuwe titel voor het LVK staat in het teken van ons jubileum. ‘Pin Mich Vas’ haalt de halve finale. Alles gaat nog via de stream.

Na de carnaval kondigt Robert Buckx aan Kartoesj te verlaten. Na 6 fantastische jaren loopt hij zijn ambitie na om zich meer op het solovlak te begeven. Lied- en teksten schrijven, maar ook weer terugkeren in de ‘Buut’ is voor hem een nieuw streven. We wensen Robert veel succes in de toekomst en gaan verder met de 3 zachte G’s Geert, Ger en Guus. 

De opmaak naar het nieuwe seizoen brengt wat veranderingen met zich mee. Onder andere wordt er een schrijversgilde opgericht die gaan meedenken en schrijven in het repertoire van kartoesj. De groep bestaat uit Joost Peters, Mark Courage, Eric Stevens en Thijs Arts.

Van de hand van Mark en Joost komt de nieuwe LVK titel ‘Höbste ‘T Nao De Zin?’ Helaas niet geschikt voor een finaleplaats.

2023

Uiteindelijk hebben we de coronaperikelen achter ons gelaten en staat ‘vastelaovend’ weer aan. Toch merken we dat het anders is dan anders. We voelen nog een beetje de natrap van corona. Het seizoen loopt lekker met z’n drieën.

Tegen kerstmis is het eens tijd voor een nieuwe kerstlied. De titel is ‘Dao Brènt Èin Leichske’. Via deze link te beluisteren. De opnamen van de clip zijn gemaakt in eigen beheer in ons mooie Limbrichtse oude kerkje. Met dank aan JC Delight ( Jan Cremers) en Bart Kitzen

Kartoesj lanceert voor het carnavalsseizoen de titel ‘Hie In Limburg’. Een cover van de groep Brings. Via deze link te beluisteren.

In de zomer brengen ze een nieuwe zomerlied uit. ‘Kiek Èns Wat Ich Höb Gevange’. Via deze link te beluisteren